Hamburg_RathausNe paslaptis, kad Vokietija garsėja savo alaus įvairove ir plačiu vyno pasirinkimu, tačiau retas, kuris žino, kad Vokietijoje, o tiksliau Hamburge galima aplankyti ir prieskonių muziejų, kuris įsikūręs jau 110 metų menančiame istoriniame pastate. O pats Prieskonių muziejus turistus kviečia susipažinti su įvairiausiais pasaulio skoniais 20 metų ir šiandien yra vienas lankomiausių muziejų Hamburge.

Tiesa, manoma, kad prieskoniais maistą gardinti žmonės pradėjo prieš daugiau nei 50 tūkst. metų, kai tokia valstybė kaip Vokietija dar net neegzistavo. Kalbant apie prieskonius, štai keletas įdomių faktų, kurių galbūt dar nežinojote: prieskoniai buvo pradėti vartoti daug anksčiau nei druska, nes juos buvo galime lengviau gauti. Senovės Romoje pasakyti, kad moteris kvepia čiobreliais, buvo didžiausias komplimentas dailiosios lyties atstovei. Be to, jau nuo seno prieskoniai buvo labai vertingi, jais dažnai žmonės apmokėdavo savo skolas, mokesčius ar pirkdavo įvairiausius buities reikmenis. Kiek vėliau prieskoniai buvo pradėti naudoti religinėse apeigose ir medicinoje.

Kaip Vokietija sugalvojo įkurti Prieskonių muziejų, niekas nežino, tačiau šiandien čia galite susipažinti su 900 skirtingų rūšių prieskonių iš viso pasaulio bei sužinoti jų auginimo, rinkimo ir paruošimo vartojimui procesą. Įdomu tai, kad galėsite palyginti to paties prieskonio, tik atvežto iš skirtingų žemynų, skonį ir kvapą. Tad, pamatysite, kad lietuviškas ir afrikietiškas krapas skiriasi kaip diena ir naktis. Čia aptiksite ir prieskonių gaminimo mašinėles bei jų progresą. Patys seniausi ir primityviausi mechanizmai buvo gaminami iš medienos, šiandien taip paruošti prieskonius vartojimui griežtai draudžiama, nes baiminamasi, kad medžio rakštys pateks į prieskonius.

Vokietija išties moka nustebinti turistus: bilietas į muziejų – prieskonių maišelis, kurį gauna kiekvienas lankytojas. Beje, nepraleiskite progos apsilankyti ir muziejaus kavinukėje, kurioje galėsite pasimėgauti iš įvairiausių prieskonių ir žolelių pagamintos arbatos ar karštu vynu, kurio paruošimui naudojami muziejaus eksponatai. Tiesa, jei turite labai jautrius kvėpavimo takus, gerai pagalvokite ar jiems patiks intensyvus prieskonių kvapas. Muziejaus darbuotojai juokauja, kad jokiame kitame pasuolio muziejuje lankytojai taip dažnai nekosti ir nečiaudo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.